- Huismussen zijn van boven bruin en van onderen grijzig.
- Huismussen zijn tussen de 14 en 16 cm groot.
- Ze hebben een dikke snavel.
- Het vrouwtje heeft een lichtbruine en het mannetje een zwarte snavel.
- Het mannetje heeft een grijze pet en een zwarte keel.
Voedsel
Huismussen eten heel veel zaden. Maar ook bessen, bloemknoppen en insecten. Ze eten ook brood, net als wij. Jonge huismussen eten insecten en spinnen. Huismussen vind je in de buurt van mensen. Sommige mensen voeren de huismussen bij met zaden. Daar zijn ze namelijk dol op! Bij mensen vinden ze ook brood. Insecten zoeken ze in bomen en struiken. Soms proberen ze insecten uit de lucht te vangen!
Nest
Nesten van huismussen vind je onder dakpannen, en in gaten en kieren van gebouwen, soms in boomholtes en nestkasten. Het nest is een beetje slordig in elkaar gevlochten, met een ronde vorm. Het wordt gemaakt van takken, stro, veren, pluisjes en dierenharen. Huismussen houden van gezelligheid. Ze maken hun nesten dicht bij elkaar in de buurt.
Leuke huismus weetjes
- Hoe dominanter het mannetje, des te groter is zijn zwarte keelvlek.
- De huismus is de meest getelde vogel tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Het gaat slecht met de huismus. Hij staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. Daarom moeten we samen zorgen dat de huismus blijft bestaan.
- Alle huismuspaartjes in een kolonie (grote groep vogels) krijgen bijna tegelijkertijd hun jongen.
- De huismus blijft het hele jaar in Nederland.
- Een huismus is een echt familiedier! Hij blijft altijd in hetzelfde gebied. Soms zelfs in dezelfde tuin als waar hij geboren werd.
- De huismus is ook een zangvogel! Hij zingt ‘’tjilp, tjilp’’.