Hommels

Hommels zijn grote, harige wilde bijen. Ze leven in kleine kolonies tot 300 exemplaren en zijn actief van maart tot september.

Je kan ze eenvoudig aantrekken door een hommelvriendelijke border met lavendel, salie en kogeldistel aan te leggen en door rode klaver en knoopkruid in je grasland te voorzien. In het voorjaar kan je ze dan weer vinden op smeerwortel, dovenetels of appel- of perenbomen.

Hommels zijn zeer zachtaardig en een plezier om te observeren.

Werksters en koninginnen zijn vrouwtjes en zien er vaak anders uit dan de mannetjes. Zie je een hommel met stuifmeelklompjes aan de achterpoten? Dan is het zeker een vrouwtje. Hun achterpoten zijn ook duidelijk afgeplat en glanzend.

Mannetjes en koekoekshommels verzamelen geen stuifmeel. Alleen de vrouwtjes hebben een angel. Ze zullen niet of nauwelijks aanvallen, maar kunnen bij bedreiging wel een pijnlijke prik uitdelen.

Download: zoekkaart

 

Er leven behoorlijk wat beestjes in je tuin: bladluizen, lieveheersbeestjes, slakken, (gal)wespen, egels, vogels, vlinders … In plaats van schadelijke indringers te lijf te gaan met verdelgers, laat je de natuur beter haar gang gaan. Richt je tuin efficie╠łnt in en trek zo natuurlijke vijanden aan die je tuin helpen onder controle te houden.

 

 

Akkerhommel
Achterlijfspunt geelbruin

 

 


Boomhommel

WIT achterlijfspunt, BORSTSTUK BRUIN

boomhommel

Aardhommel
WIT achterlijfspunt, GELE BANDEN

Aardhommel

Steenhommel
ORANJEROOD achterlijfspunt, KOP EN BORSTSTUK ZWART

Steenhommel

 

weidehommel

 

 

Koekoekshommels zijn herkenbaar aan hun donkere vleugels. Ze zijn minder behaard dan andere hommels. Ze verzamelen nooit stuifmeel aan de achterpoten.

 

koekoekshommel

 

 

[bron: Aculea, de wilde bijen- en wespenwerkgroep van www.natuurpunt.be]