Baltsen

Balts
Tijdens de balts vliegt het mannetje op uit het riet met een melodieuze zang om elders met gespreide staart en vleugels neer te strijken.

Baltsen is het “versieren” van een vrouwtje bij dieren.
Een speciaal dansje of kunstje om een vrouwtje te lokken. Uitslovers!

Blauwborst

Futen

www.milieueducatiedenhaag.nl/bestand/…/Wb3en4VogelsLes3.pdf/download
www.primaonderwijs.nl/pdf/nudn/1314/140407-handleiding-28-29.pdf

http://www.milieueducatiedenhaag.nl/

– rood, bruin en zwart karton;
– scharen;
– lijm;
– takje.

Het bekijken van de balts van de fuut op dvd; aan de hand van een verhaal en met een zelfgemaakte “futenkraag” naspelen van de balts.

De leerlingen maken een tooi van karton, een zogenaamde “futen- kraag”.
Gebruik hiervoor een strook karton van 60 bij 2,5 cm. Plak de uiteinden aan elkaar en versier de tooi met veren van karton.

2 kinderen zetten hun “futenkraag” op en spelen hierbij het baltsgedrag van de futen na. Ter ondersteuning kan de groepsleerkracht het volgende verhaaltje voorlezen. De leerlingen spelen wat de leerkracht voorleest.

“Het is voorjaar en de mannetjesfuut pikt met zijn snavel allerlei ongedierte uit zijn veren. Dan duikelt hij met zijn kop naar voren en laat het water over zijn rug rollen. De kraag gaat er steeds mooier uit zien. Die groeit langzaam tot een mooie, grote futenkraag. Op zijn kop krijgt hij een prachtige kuif. Hij voelt de zon op zijn veren schij nen.

Hij is zo trots op zijn pak dat hij het aan de andere futen laat zien. Met een rechte hals vaart hij rond. Zachtjes gaat hij kopje onder en als hij boven komt ziet hij een vrouwtjesfuut. Ze lijkt wel van zilver zo glimmen haar veren.
Wat is ze mooi. Hij vaart vlak langs haar en nog een keer, als hij voor de derde keer langs vaart schudt hij voor de lol met z’n kop. Zij doet dat ook.

Kroak! roept hij. Zij roept terug. Steeds zwemmen ze vlak langs elkaar en schudden ze met hun kop, het is een spel. Dan komt hij recht op haar af en ze duwen met hun borst tegen elkaar. Steeds hoger komen ze uit het water. Ze snellen op elkaar af en duwen elkaar uit het water. Het mannetje geeft het vrouwtje een tak. Af en toe houden ze pauze. Daarna begint het spel opnieuw. Ze worden ver liefd……“