Halsbandparkiet

  • knalgroen
  • luidruchtig
  • woont in de stad, in het park
  • slapen met veel parkieten samen in een boom (net als spreeuwen)
  • eet zaden, vruchten en vooral pinda’s
  • losgelaten kooivogels

De halsbandparkiet is ongeveer 40 cm.

De mannetjes hebben een zwarte halsband
vanaf de snavel naar achterzijde kop,
in de nek is de band roze.

Vrouwtjes hebben  geen halsband en zijn effen groen.
De snavel is aan de bovenkant rood met zwarte punt en de onderkant van de snavel is zwart.

Vooral buiten het broedseizoen zoeken halsbandparkieten elkaar op in slaapbomen, daar kunnen ze in zeer grote groepen bijeen komen.

 

Aantal broedparen 3200 (in 2010)

Vogels in de buurt, dat zijn er meer dan je denkt!