Koolwitje legt eitjes

30 augustus 2021
Op mijn balkon op 3 hoog heb ik 3 kleine  plantjes van de spitskool. Tot mijn grote vreugde zag ik daar een Klein Koolwitje rond dartelen, zoals ik hoopte. Toen koekeloeren aan de onderkant van het blad, en ja hoor! Een wit langwerpig eitje.

(klik om de foto’s te vergroten)

Na 4 – 7 dagen komt het eitje uit. Daar komt een zo goed als onzichtbaar rupsje uit, het ziet er uit als een vuiltje op het blad. De rups eet eerst zijn eitje op. Daarna knaagt hij gaatjes in het koolblaadje.

Een rups houdt van schaduw en van veel eten. Deze rups lust alleen koolblad. In 13 tot 24 dagen eet hij zich almaar dikker.

Daarna zal hij zich inspinnen en aan een takje gaan hangen als pop.
8 – 16 dagen

1 september
Met een loep kan ik zien dat het rupsje 2 zwarte oogjes heeft en zijn kop onderzoekend heen en weer gaat. Zo klein, zo leuk!

2 september
Rups Witje 1 is al twee keer zo lang, nog steeds piepklein hè.
Hij is blijkbaar naar de kant van het blad geschuifeld.

 

10 september
Ik heb 13 gezonde rupsenkinderen. Ja, ze groeien als kool!

12 september
De minirupsjes poepten kleine zwarte stipjes. Nu zijn het flinke groene drolletjes.

De plantjes zijn flink kaal gegeten.

1 exemplaar gaat flink aan de wandel. Ik heb nu een plastic bak, waar ik 3 rupsen in heb gezet.

Ik kan niet goed zien aan elke kant de kop zit. Het lijkt wel of hij net zo makkelijk achteruit loopt. Die middelste “buikpoten” kan ik bij de grote rupsen goed zien, soort zuignapjes.

Vaak zitten ze stil. Totdat ze gaan eten en dan wordt er in een paar minuten een flinke hap uit een blaadje geknaagd. De andere beweging die ik kan zien is het poepen.

Nieuw is een tamelijk grote rups, die echt flink tempo maakt.
Maar waar gaat hij heen? Heeft hij al genoeg gegeten en zoekt hij een plek om te verpoppen? Wat een zorg als onervaren rupsenmoeder 😉