Rupsen aan de wandel

Vandaag 14 september 2021

Dit is de stand: er zijn 7 poppen en 7 rupsen. Gisteren was een spannende dag. Toen ik thuiskwam waren er twee rupsen ontsnapt. Gelukkig felgroen, dus goed zichtbaar op de tafelpoot.

Op een blaadje hielp ik ze terug in de doos. Maar wat moet, dat moet, blijkbaar. Ze hadden geen zin meer in verse kool, maar wilden op stap! Waarom waren ze zo ontevreden? Ik heb ze takjes en droge blaadjes gegeven om zich te verstoppen. Maar mijn klein koolwitjes wilde hogerop en best met een vaartje ook!

Eerder al probeerde ik een rupsje te redden, die aan het plastic potje was blijven hangen. Hij zat aardig vast en pas toen ik hem los had, zag ik het pas. Dat is nu een pop. Kleiner dan ik dacht en nog net zo groen. Ik zie nu ook een heel dun wit “draadje” halverwege, daarmee houdt hij zich stevig vast.

Vanochtend weet ik dus beter. De volgende rups die aan de wandel gaat, krijgt een stokje om tegen op te klimmen. En nog één. Ik probeer er nog één stokje bij te zetten, maar daardoor valt de rups naar beneden. O nee! Ik heb last van paniek, maar dit rupsje begint opnieuw aan de klim naar de top.


De theorie is anders dan mijn gloednieuwe rupsenervaringen.
• Mijn rups spint zich niet in. Hij stopt met eten en zoekt een plekje om stil te gaan hangen.
• Ik heb niet gezien dat de rups zich vervelt.
• Er wordt veel gepoept, het wordt viezig.
• Mijn rupsen kunnen echt ver en hard lopen.
• Als de rupsjes net uit het eitje komen, zijn ze nauwelijks zichtbaar

Ik hoopte dat de pop in twee weken zou veranderen in een vlinder, maar waarschijnlijk heb ik herfstpoppen, die overwinteren.
• Ik heb er nu een paar die groen zijn, één is bruin. Dat zou een herfstpop moeten zijn, zou bruin als een verdord blaadje.
Waar hangt het vanaf, de temperatuur misschien? Het is binnen en best warm.

Klein Koolwitje heeft maar liefst 4 generaties per jaar
De eitjes worden één voor één afgezet en de rupsen leven solitair.
Het Groot Koolwitje legt een hele stapel, met een kluwen rupsen tot gevolg. Dit is wat vaak op scholen te zien is.

https://nl.wikihow.com/Een-rups-verzorgen